Centralni sustav za usisavanje (za individualnu upotrebu) koristi se za standardno usisavanje stambenih i manjih poslovnih prostora (objekata). Usisne utičnice su planski raspoređene po prostoru, na način da omoguće kvalitetno usisavanje svakog njegovog dijela, predviđenim fleksibilnim crijevom. Cjevovodna instalacija povezuje usisne utičnice sa centralnim vakuumskim uređajem i ispuhom sustava, a izvodi se kalibriranim PVC cjevovodom klase M1, otpornim na abraziju (brušenje). Uz cjevovodnu instalaciju usisa (od usisnih utičnica do centralnog vakuumskog uređaja) postavlja se mreža niskonaponske (signalne) struje. Horizontalna instalacija sustava provodi se u dijelu podloge (estriha) poda ili u slobodnom prostoru spuštenog stropa, dok se vertikalni dijelovi instalacije postavljaju u elemente zidova. Sustav može biti opremljen kontrolnim displayom (upravljačkom jedinicom) koji se postavlja u prostor, na mjestu po želji naručitelja i povezuje se el. signalnim vodičem sa centralnim vakuumskim uređajem.

Centralni vakuumski uređaj je smješten u servisnoj ili pomoćnoj prostoriji (kotlovnica, garaža, izba, prostor ispod stepeništa, u ugradbenom ormaru...), odnosno ugrađen u elementu zida (uređaj serije QB). Za napajanje sustava potrebna je standardna el. utičnica (220 V) na mjestu ugradnje centralnog vakuumskog uređaja. Za energetski visoko učinkovite prostore, kompletan sustav (instalacija) izvodi se kao zatvorena, zrako-nepropusna cjelina. Posebnim načinom brtvljenja spriječeni su i najmanji gubici akumulirane temperature u prostoru kroz otvore na podžbuknim utičnicama, el. kutijama i bužirima. Za pasivne, nulte i A+ prostore (objekte) ) ispuh sustava priključuje se preko dodatnog filtra na ulaz rekuperacije zraka, čime se dodatno podiže razina temperaturne iskoristivosti prostora. Pravilno projektiran i kvalitetno ugrađen, s originalnim materijalom (opremom), centralni sustav za usisavanje je dugoročno učinkovit način čišćenja za energetski i ekološki učinkovit prostor.

Za usisavanje koriste se lagana fleksibilna crijeva (težine 250 grama), dužine 7 ili 9 metara. Sustav se pokreće na 3 osnovna načina, ovisno o odabiru (umetanjem fleksibilnog crijeva u usisnu utičnicu, prekidačem na ručici fleksibilnog crijeva i daljinskim upravljačem). Usisana nečistoća prenosi se snažnom zračnom strujom od fleksibilnog crijeva, preko usisne utičnice i cjevovodne instalacije do centralnog vakuumskog uređaja. Uređaj koristi ciklonski način filtriranja, pomoću kojega odvaja prašinu i krupnije čestice te ih odlaže u poseban spremnik. Čestice manje od 14 mikrona (nevidljive ljudskom oku) prenose se putem ispuha i odvode u vanjski prostor, čime se postiže maksimalni učinak usisavanja.


Prednosti

Prednosti primjene centralnog sustava za usisavanje (za individualnu upotrebu) su rezultat prestižnih tehnoloških rješenja i posvećenosti praktičnim detaljima izvedbe.


Jednostavnost

Za usisavanje koriste se lagana fleksibilna crijeva (težine 250 grama) koja zajedno sa velikim izborom pribora (nastavaka) i jednostavnim načinom uključivanja doprinose jednostavnosti korištenja centralnog sustava za usisavanje.

Dostupnost

Planski raspoređene usisne utičnice, zajedno s fleksibilnim crijevom (dužine 7 ili 9 metara) i velikim izborom pribora (nastavaka), omogućuju kvalitetno usisavanje predviđene visine prostora i lagano dosezanje dijelova koji su obično bili nedostupni za usisavanje (visoki dijelovi prostora, klima uređaji, rasvjetna tijela, nadvratnici, okviri slika...).

Primjenjivost

Centralni sustav za usisavanje (za individualnu upotrebu) je predviđen za usisavanje suhih nečistoća (standardna nečistoća) te, upotrebom predseparatora (za tekućinu i žar) isti sustav koristi se za usisavanje mokrih (vode u kupaonici ili oko bazena) i užarenih nečistoća (žar ili pepeo iz kamina).


Usklađenost

Centralni sustav za usisavanje se u potpunosti usklađuje s dizajnom interijera (prostora), na način da pritom ne narušava njegov izgled ili funkcionalnost. U prostoru se nalaze kontrolni display (upravljačka jedinica) i usisne utičnice, koje su usklađene bojom i završnim naplatkom (okvirom, maskom) sa el. opremom (el. utičnicama, prekidačima...) komercijalnih proizvođača (Vimar, Bticino, Gewiss, Legrand, Ave i Abb). Centralni vakuumski uređaj je smješten u servisnoj ili pomoćnoj prostoriji (kotlovnica, garaža, izba, prostor ispod stepeništa, u ugradbenom ormaru...), odnosno ugrađen u elementu zida (uređaj serije QB). Prilikom usisavanja sustav ne stvara buku, tek se gotovo neprimjetno čuje usis zraka koji je ovisan o četki koja se upotrebljava za usisavanje, čime sustav trajno doprinosi ugodnoj tišini u prostoru.


Očuvanost

Fleksibilna crijeva i pribor su izrađeni od kvalitetnih materijala, čijom upotrebom ne dolazi do oštećivanja interijera (namještaja, rubova zidova, vrata i okvira, el. uređaja i opreme). Za dodatnu sigurnost, fleksibilna crijeva mogu se opremiti zaštitnom navlakom, čime se postiže maksimalna zaštita interijera (prostora) prilikom svakodnevnog čišćenja. Upotrebom centralnog sustava za usisavanje ne dolazi do ispuštanja zagrijanog prljavog zraka u prostor u kojem se sustav koristi, čime se vidljivo smanjuje nakupljanje (taloženje) nečistoće na zidne i stropne površine, utore obloga i namještaja te na el. uređaje i opremu. Zbog toga generalno čišćenje obloga i namještaja postaje suvišno, a vrijeme obnove interijera (bojenje zidova, stropova) produljuje (odgađa) se za više od dvije godine. Povećava se korisni vijek rada el. uređaja i opreme te se smanjuju njihovi kvarovi.


Energetska i ekološka učinkovitost

Prilikom usisavanja prostora klasičnim usisavačima, kroz stražnji ispuh za zrak u prostoriju vraća se čak do 27 posto usisavane prašine. Zbog toga prostorije zaudaraju dok se zagrijana prašina ne slegne i potrebno je otvarati prozore kako bi se prostor provjetrio, čime se stvaraju veliki gubici akumulirane temperature u prostoru. Jedinstven način rada Centralnog sustava za usisavanje (predstavljen u početnom dijelu teksta) uklanja potrebu za provjetravanjem prostorija nakon usisavanja i samim time stvara uštedu te pozitivno utječe na ukupnu energetsku učinkovitost prostora (objekta). Istovremeno centralni sustav za usisavanje pretvara svakodnevni prostor u ekološki prostor, što je važno ako u njemu borave osobe s povećanom alergijskom osjetljivošću (na prašinu, grinje, pelud biljaka, životinjsku dlaku...) ili djeca.


Isplativost

Cijena centralnog sustava za usisavanje (za stambene i višestambene prostore) iznosi približno 0,1 - 0,5% ukupne cijene prostora (ovisno o njegovoj veličini, lokaciji, uređenosti i razini opremljenosti). Centralni sustav za usisavanje izvodi se u dvije faze, a sukladno pristupanju izvođenju određene faze, uplaćuje se njezin iznos. Cijena prve faze (instalacija) iznosi približno 30 – 50% ukupne cijene sustava (ovisno o veličini sustava). Cijena druge faze (uređaj, kontrolni display, usisne utičnice, fleksibilno crijevo i pribor) iznosi razliku uplaćenog iznosa cijene prve faze, do ukupne cijene sustava. Istovremeno, tržišna vrijednost prostora (objekta) opremljenog centralnim sustavom za usisavanje povećava se za prosječno 1,0 - 5,0% ukupne tržišne vrijednosti prostora (ovisno o njegovoj veličini, lokaciji, uređenosti i razini opremljenosti).

O nama

Trgovačko društvo Frigobox d.o.o., sa sjedištem u Puli, osnovano je 1990. godine. Od svojih početaka pa do danas bavi se prodajom, servisom i održavanjem klimatizacijskih uređaja – sustava, kao i opreme za klimatizaciju i grijanje.

Pratite nas

Kontaktirajte nas

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  + 385 (0)52 541 567
  + 385 (0)52 541 640